Go to top
Sla inhoud over

Gevolgen gebruik alcohol

Alcohol wordt in veel situaties gedronken; jongeren worden daarom vaak al op jonge leeftijd geconfronteerd met het gebruik en ook misbruik van alcohol.

Meedoen

De sensatiezucht onder jongeren en het meedoen ‘omdat vrienden het ook doen’ zorgt ervoor dat er al vroeg geëxperimenteerd wordt. Daarnaast hebben ze ook meer geld te besteden en zijn er meer zoete alcoholhoudende drankjes. Uit onderzoek is gebleken dat het alcoholmisbruik onder jongeren blijft toenemen.

Gevaren van alcohol

Jongeren zien vaak niet de gevaren van alcohol in. Toch heeft alcohol zeker wanneer het op jonge leeftijd gedronken wordt grote gevolgen;

  • het is slecht voor maag en lever
  • het vermindert de concentratie en de schoolprestaties
  • het kan blijvende hersenschade toebrengen omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn

Werking van alcohol bij jongeren

Alcohol zorgt ervoor dat hersenen niet tot volledige rijping komen. Dit kan zorgen voor veranderingen in iemand zijn persoonlijkheid. Het deel dat verantwoordelijk is voor de zelfcontrole kan beschadigd raken. Dit betekent dus dat ze de controle eerder verliezen en daardoor ook eerder meer gaan drinken.

Voor 15e begonnen? Meer kans op verslaving

Wie voor zijn vijftiende begint met drinken, heeft vier keer zoveel kans op verslaafd te raken dan iemand die na zijn vijftiende begint. Dit is niet af en toe een glaasje, maar echt stevig drinken zoals bijvoorbeeld het binge-drinken.

Binge drinken

Binge-drinken is het in grote hoeveelheden en in korte tijd drinken van alcohol. Dit gebeurt vaak tijdens het stappen of vlak voor het stappen als ze ergens gaan indrinken. Als ze na de zuippartij stoppen met drinken, verdwijnt de alcohol uit de hersenen, en komt er teveel calcium in de hersenen wat leidt tot een grote giftige hoeveelheid die de hersencellen doet afsterven.

Website voor ouders

Ben je een ouder? Voor ouders hebben wij de website Puber & Co bestemd voor ouders.

> Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Je ontvangt de laatste trends en ontwikkelingen en het aanbod voor scholen.

> Lees meer