Go to top
Sla inhoud over

Risico's van alcohol

Extra schadelijk voor jongeren

Alcohol is voor jongeren in de groei extra schadelijk. Alcohol is schadelijk voor de hersenen en andere organen, die in de puberteit nog volop in ontwikkeling zijn.
 

Alcohol en verkeer gaan niet samen

Na alcoholgebruik is er de neiging om recht vooruit te kijken, alsof iemand in een tunnel zit. Veel van wat links en rechts van iemand gebeurt, wordt hierdoor niet of minder goed opgemerkt.

Alcohol maakt iemand ook overmoedig en onvoorzichtig waardoor er sneller risico's worden genomen die gevaren met zich mee kunnen brengen. Na 4 tot 6 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot dan wanneer iemand nuchter is. Na 8 tot 9 glazen is dat maar liefst 17 keer zo groot.

Je mag niet deelnemen aan het verkeer bij 0,5 promille en hoger. Rijbewijs gehaald na 30 maart 2002? Dan geldt de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. de alcohollimiet van 0,2 promille (maximaal 1 standaardglas). Dit geldt ook alle voor alcohol en scooter-/brommer rijders tot 24 jaar. En ook de 0,2 promille limiet geldt ook de eerste vijf jaar na het halen van het rijbewijs.

Leverfuncties raken verstoord

Door overmatig alcoholgebruik raken de leverfuncties verstoord. Al na enkele dagen flink drinken kan leververvetting optreden: een ophoping van vet in de levercellen. De lever gaat dan zwellen. Na langdurig alcoholgebruik kan er een leverontsteking of een levercirrose ontstaan.

Maag en darmen beschadigen

Overmatig alcoholgebruik kan het slijmvlies van de maag en darmen beschadigen. Vaak voorkomende klachten hierbij zijn overgeven en maagpijn. Langdurig teveel drinken kan uiteindelijk leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.

Vruchtbaarheid

Overmatig gebruik van alcohol vermindert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Alcohol is ook schadelijk voor het ongeboren kind. Deze kinderen kunnen uiterlijke afwijkingen krijgen en een achterstand oplopen in de geestelijke ontwikkelingen.

Kanker

Het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt – vooral in combinatie met roken - de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. Vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken, hebben een verhoogd risico op borstkanker. Zware drinkers hebben bovendien meer kans op kanker aan de lever en de dikke darm.

Hersenschade

Langdurig teveel drinken, in combinatie met een tekort aan vitamine B1, kan leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is de ziekte van Korsakov. Mensen met de ziekte van Korsakov lijden aan geheugenverlies. Ook kunnen ze geen nieuwe dingen meer leren. Ze weten niet goed meer welke dag het is en waar ze zijn. Ze hebben vaak last van angst, paniekaanvallen en depressies. De jongste Korsakov-patiënten zijn ongeveer 35 jaar oud.

Website voor ouders

Ben je een ouder? Voor ouders hebben wij de website Puber & Co bestemd voor ouders.

> Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Je ontvangt de laatste trends en ontwikkelingen en het aanbod voor scholen.

> Lees meer