Go to top
Sla inhoud over

NieuwsbriefRSS

2016 | Nummer 1 | Voorjaar 2016

DGSG

Youz begeleidt scholen bij het implementeren van het programma De Gezonde School en Genotmiddelen.

Lees meer

Nieuwe drug: 4-FA

Elk jaar komen er meerdere nieuwe psychoactieve stoffen op de drugsmarkt. Enkele daarvan worden populair en door een grotere groep mensen gebruikt. Een van die middelen is 4-fluoramfetamine of 4-FA. Omdat de effecten lijken op xtc, maar milder, wordt het ook wel xtc-light genoemd.

Lees meer

To game or not to game

De video drieluik ‘To game, or not to game’ staat vanaf 5 april online. In dit drieluik kruipt de kijker in de huid van een gamer, zijn ouders en de vriendin van de gamer.

Lees meer

Uw kind en uitgaansdrugs

Staatssecretaris van Rijn stimuleert ouders om met hun kinderen te praten over uitgaansdrugs. Maar hoe doe je dat? En wanneer is het een goed moment hier over te beginnen? Deze en nog meer andere thema's komen aan bod op de nieuwe website van het Trimbos Instituut uwkindenuitgaansdrugs.nl.

Lees meer

2015 | Nummer 1 | Voorjaar 2015

Cafeïne: hoe zit het nou echt?

Cafeïne zit in meer producten dan we denken. De meest bekende zijn koffie, cola en energiedrank. Maar ook in thee, chocolade en sommige snoepjes zit cafeïne.

Vooral de energiedrank is de laatste tijd veel in de belangstelling. Wat zijn de risico’s, hoe zit het nou echt?

Lees meer

Stichting JIJ

Een eetprobleem kan veel invloed hebben op iemands leven. Het heeft niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook naastbetrokkenen. Stichting JIJ is er voor iedereen die zelf een eetprobleem heeft, maar ook voor ouders, familie, partners en andere naastbetrokkenen.

Vermoed je of herken je eetproblemen bij iemand in je omgeving en wil je er met iemand over praten? Neem dan contact op met Stichting JIJ.

Lees meer

Symposium internetverslaving

Op 13 maart vond het symposium ´internetverslaving´ plaats. Youz was hierbij aanwezig.
De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen zich aangemeld voor behandeling van game- en internetverslaving. De drempel om aan te melden voor professionele hulp is lager geworden. 75% van de mensen die zich aanmelden blijkt naast een gameverslaving ook andere psychiatrische problemen te hebben. Zowel cognitieve gedragstherapie als farmacologische behandeling lijken effectief (ambulant en klinisch).

Lees meer

KOPP-KVO Groepen

In mei is er weer een KOPP-KVO groep voor kinderen van 12-15 jaar gestart. KOPP-KVO staat voor ‘kinderen van ouders met psychische problematiek en kinderen van verslaafde ouders’. Het einddoel van de groep is het voorkomen dat deze jongeren zelf psychische en/of verslavingsproblemen ontwikkelen.

In het najaar zullen er weer nieuwe groepen starten bij Youz voor 12-15 jaar en 16-23 jaar.

Lees meer

Informatieve filmpjes

Youz heeft 3 informatieve filmpjes ontwikkeld over alcohol, cannabis en over in gesprek gaan met je kind.

Lees meer

DGSG

Op dit moment heeft Youz de mogelijkheid nog één nieuwe Rotterdamse school te begeleiden bij het preventieprogramma 'De Gezonde School en Genotmiddelen'.


Lees meer

2014 | Nummer 2 | Najaar

Wat is het verschil tussen de shisha pen en een e-sigaret?

Wij krijgen veel vragen binnen over e-sigaretten en de shisha-pen. Het grote verschil tussen een shisha pen en een e-sigaret is dat een e-sigaret is ontworpen om een nicotine stoot te leveren aan tabaksrokers, terwijl een shisha pen is ontworpen als een eenvoudig te gebruiken genotmiddel, zonder nicotine.

Lees meer

Hoe weet u of een kind of jongere met een eetstoornis, gewichtsprobleem of eetprobleem te maken heeft?

Vergis u niet! Een eetstoornis draait niet uitsluitend om voedsel en het is niet altijd direct waar te nemen. De eenvoudige weg om het op te lossen is niet om een kind of jongere weer ‘normaal’ te laten eten. Het is soms een complex en mogelijk ook psychisch probleem, waardoor de route naar herstel langer kan zijn dan gewenst.

Lees meer

Samen afspraken maken over roken en alcohol

Soms heb je als ouder of docent wel eens het gevoel dat het maken van afspraken bij pubers weinig zin heeft. Uit ervaring en onderzoek is gebleken dat het juist wel effectief is om al afspraken te maken over alcohol en roken vóórdat jongeren er mee in aanraking komen. Het gebruik kan hierdoor zelfs met bijna drie jaar uitgesteld worden!

Lees meer

2014 | Nummer 1 | Juni

10 praktische tips

De ene rage onder jongeren is nog niet overgewaaid, of de andere komt er alweer aan. Sommigen zijn leuk en onschuldig, terwijl anderen verontrustend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het online drankspelletje neknominatie. Wat houdt het in? En hoe ga je als ouder om met dit soort gevaarlijke rages onder jongeren?

Lees meer

Psychische problemen in het gezin? Praat er over!

Ongeveer 576.000 kinderen groeien op in een gezin waar een van de ouders een psychische ziekte of een verslavingsprobleem heeft. En soms hebben beide ouders psychische problemen. Met de meeste kinderen gaat het gewoon goed, maar ze hebben het vaak niet gemakkelijk.

Lees meer

Rotterdamse evenementen

In Rotterdam kunt u jaarlijks leuke evenementen beleven. Bij verschillende evenementen wordt Youz betrokken voor advies over beleid en regelgeving op het gebied van alcohol en drugs of juist om voorlichting te geven tijdens het evenement. EHBO'ers, barmedewerkers en beveiligers krijgen vooraf een training. Het doel hiervan is om riskant middelengebruik onder jongeren terug te dringen.

Lees meer

2013 | Nummer 4 | December

De shisha-pen is niet onschuldig

Het geeft een lekker smaakje en ruikt goed. Op schoolpleinen van middelbare- en zelfs basisscholen ontkom je er niet meer aan. Het is de nieuwste hype onder kinderen; de Shisha-pen. Vrij verkrijgbaar. Maar is de shisha-pen wel zo onschuldig?

Lees meer

Huishouden

Lees meer

Hot Spot, de interactieve voorstelling van Theatergroep PlayBack

Hot Spot is een interactieve voorstelling van de Theatergroep PlayBack voor de tweede en derde klas. De voorstelling is ontwikkeld om jongeren weerbaarder te maken tegen alcohol en drugs en ze inzicht te geven in gedrag en groepsprocessen.

Lees meer

2013 | Nummer 3 | Oktober

Een kijkje op de poli van Youz

Marlyn heet ons welkom op de polikliniek van Youz in het centrum van Rotterdam. Zij is een van de medewerkers van de helpdesk. Samen met haar collega’s beantwoordt zij alle binnenkomende vragen die te maken hebben met alcohol, drugs, gokken of gamen.

Lees meer

Gevolgen alcohol drinken

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren in Nederland al vroeg regelmatig en veel alcohol drinken. Dat terwijl het drinken van alcohol voor een jongere grote risico’s met zich meebrengt. We hebben enkele risico’s van het drinken van alcohol op een rij gezet:

Lees meer

Nieuwsbrief Puber en Co - November - Docenten

De online nieuwsbrief van Puber en Co voor docenten is uit.

In deze nieuwsbrief o.a.: ‘Een kijkje in de poliknliniek van Youz, ‘Broers en zussen van Youz patiënten’ en ‘Gevolgen van alcohol drinken’.

Lees meer

2013 | Nummer 2 | Juni

‘Ouders-voor-ouders’: homeparties

Veel scholen geven een paar keer per jaar algemene voorlichtingsavonden aan ouders door hen uit te nodigen voor plenaire ouderavonden. In de regio Rotterdam is het voor ouders mogelijk om samen met een preventiewerker van Youz een homeparty te geven bij ouders thuis.

Lees meer

Voorstelling ‘Alcohol & Drugs in de stad’

In samenwerking met de gemeente Rotterdam en Youz heeft het Rotterdams Centrum voor Theater een voorstelling ontwikkeld om jongeren na te laten denken over de gezondheidsrisico’s van alcohol- en drugsgebruik. Klas aanmelden voor de voorstelling?

Lees meer

Een alcoholvrij schoolfeest!

Wanneer een schoolfeest georganiseerd wordt, wordt alcohol vaak automatisch onderwerp van gesprek. Lees hier meer over hoe je een goed (alcoholvrij) feest kunt opzetten in een tijd waarin indrinken voorafgaand aan en binge drinken tijdens een schoolfeest geen uitzondering zijn.

Lees meer

Geen druppel alcohol tot je 18e

Op 18 juni jl. heeft de Eerste kamer ingestemd met het plan om de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik te verhogen naar 18 jaar. Een ruime meerderheid in de senaat wil zo overmatig alcoholgebruik onder jongeren en schade aan de gezondheid die daardoor ontstaat verminderen.

Lees meer

2013 | Nummer 1 | Maart

De Gezonde Schoolkantine

Opgroeiende jongeren hebben de neiging om voor de korte termijn te kiezen, omdat zij nog onvoldoende overzien wat de lange termijn consequenties van hun acties zijn. Dit heeft te maken met het puberbrein dat nog volop in ontwikkeling is. Het hersendeel waar de impulsen worden gecontroleerd, is in de pubertijd namelijk nog volop in ontwikkeling.

Lees meer

Even voorstellen

Sinds enige tijd werkt Izaak Vreds als gezondheidscoach op verschillende onderwijslocaties. Hij werkt voor YOUZ, het jongerenmerk van Bouman GGZ. Hier kunnen jongeren tot 23 jaar terecht met vragen over alcohol, drugs, gokken of gamen. Samen met een aantal collega’s ondersteunt hij regionale opleidingscentra (ROC’s) bij het aanvalsplan Drugs & Alcohol om het alcohol- en drugsgebruik onder ROC-studenten aan te pakken.

Lees meer

Tieners anno 2013

Een goede docent komt volgens de bekwaamheidseisen van de onderwijscoöperatie van goede huize. En dat moet ook wel: het overdragen van kennis en vaardigheden aan een volgende generatie komt met vele uitdagingen.

Lees meer

Social media in de klas

Waarom is social media voor jongeren van 12-18 jaar toch zo vreselijk belangrijk? Het feit dat jongeren altijd maar online willen zijn levert ook in de klas soms pittige discussies op. Maar hoe ga je als docent constructief om met deze 24/7 ‘online beschikbaarheid’ van tieners?

Lees meer